succesvolle leraren in het onderwijs
Succesvolle leraren in het onderwijs hebben iets, iets ongrijpbaars. Waarom heeft de ene leraar geen problemen met orde en een andere leraar wel. Hoe komt het dat de ene leraar fluitend naar zijn werk gaat en de ander er tegen opziet? Waarom lopen in de ene groep de leerlingen weg met hun leraar en waarom is er in een andere groep vaak gedoe? Hoe komt het dat sommige groepen als ‘moeilijk’ worden bestempeld, terwijl een andere leraar moeiteloos met diezelfde groep heerlijk werkt? 

Succesvolle leraren in het onderwijs

Succesvolle leraren in het onderwijs hebben iets, wat bij anderen misschien wel aanwezig is, maar onvoldoende benut wordt. Eén ding hebben alle succesvolle leraren gemeen: ze weten hoe ze hun leerlingen altijd op een positieve manier kunnen bereiken.
Natuurlijk wil elke leraar herinnerd worden als een goede en fijne leraar. Wie wil dat nou niet. Het is toch fijn als leerlingen gek met je zijn. Daarvoor hoef je echt niet altijd leuk te zijn.

Kinderen willen vooral serieus genomen worden. En kinderen willen juist veel leren. Natuurlijk zijn effectieve onderwijsmethoden van groot belang. Ook is een goed klassenmanagement erg belangrijk. Wil je echt succesvol zijn, kijk en luister dan vooral naar de leerlingen zelf. Ook al zijn het kinderen, van hen ontvang je de beste en meest eerlijke feedback.

11 kwaliteiten om een succesvolle leraar in het onderwijs te zijn

Het mooie van hiervan is, dat niet alleen de leerlingen er veel baat bij hebben, maar dat jezelf als leraar er ook van geniet. Hier zijn dan de 11 kwaliteiten:

 1. Leraren hebben hoge verwachtingen van hun leerlingen.
  Vertrouwen hebben in het succes van je leerlingen is het belangrijkste. Je gelooft in hen en weet ze te motiveren. Daarbij creëer je een rijke leeromgeving, waarin ze zich geheel veilig voelen.
 2. Succesvolle leraren hebben een groot gevoel voor humor.
  Kinderen herinneren zich later nog erg goed de leraar, waarmee je ook kon lachen. Hij/zij wist de spanning te doorbreken met humor. Die leraar die kan lachen om zijn eigen fouten en gedragingen.
 3. Succesvolle leraren komen op voor hun leerlingen.
  Leerlingen voelen ontzettend goed aan, of je er voor hen wilt zijn. Dat hoor je als leraar onvoorwaardelijk te doen. Je staat voor en achter hen. Je gaat voor hen door het vuur.
 4. Succesvolle leraren hebben kennis van zake en zijn experts op hun vakgebied.
  Deze leraren kennen hun sterke en zwakke punten. Ze blijven zich ontwikkelen en blijven leren. Die leraren weten erg veel en delen dat met hun leerlingen. Hij of zij is juist nieuwsgierig, betrouwbaar en kunnen ook lesgeven zonder lesboeken. Daardoor weten zij hun liefde voor kennis te delen met hun leerlingen. DSC_0050
 5. Succesvolle leraren zijn in staat om ‘out side the box’ te denken en te handelen.
  Deze leraren gebruiken soms onorthodoxe lesmethoden. Ze zijn erg creatief en laten leerlingen leren door zelf te doen en te experimenteren. Juist daardoor zullen leerlingen alles sneller begrijpen en onthouden.
 6. Goede leraren durven risico’s te nemen.
  Wil je succes hebben, of doelen willen bereiken, dan moet je risico’s durven te nemen. Kinderen zien dat. 
  Daardoor durven zij eveneens risico’s te nemen op onbekende terreinen. Op die manier leren ze problemen op te lossen. Daardoor krijgen ze succeservaringen. Dat leidt tot meer durf en meer nieuwsgierigheid bij leerlingen.
 7. Consistent zijn is onmisbaar voor een succesvolle leraar.
  Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Maak je beloftes waar. Als je consistent bent, schept dat veiligheid en vertrouwen. Probeer niet de ‘leuke’ leraar uit te hangen. Zorg ervoor dat voor jou alle leerlingen even belangrijk zijn en dat ze dat ook merken.
 8. Goede communicatie is de sleutel tot succes voor leerlingen.
  Een open communicatie met leerlingen en ouders is onmisbaar. Goede leraren weten dat goede communicatie een gezamenlijk doel is om te voorkomen dat bepaalde kinderen tussen ‘wal en schip’ geraken.
 9. Succesvolle leraren maken leren leuk.
  Gevoel voor humor is daar belangrijk bij. Dan gaat het er niet om om grappig te zijn. Zorg ervoor dat er een mix is van je lessen gebaseerd op de interesses van de leerlingen en datgene wat de methodes bieden. Hoe meer je probeert hen te kennen en aan te sluiten bij hun belevingswereld, des te meer succes je onderwijs zal hebben.
 10. Zorg dat je up-to-date bent met de nieuwste ontwikkelingen.
  Goede leraren nemen de tijd om nieuwe technieken te leren kennen en te beheersen. Ze zijn niet bang voor de nieuwste ontwikkelingen. Ze laten zien, dat ze graag deze technieken zich eigen willen maken om ze te gebruiken in de klas.
 11. Succesvolle leren hebben een groot empathisch vermogen.
  Zulke leraren hebben veel geduld en begrijpen, wanneer hun leerlingen problemen ondervinden. Ze zijn in staat zich in te leven in de gevoelens van hun leerlingen. Zulke leraren zijn in staat dat leerlingen zich weten te herpakken en ze begrijpen dat iedereen wel eens een slechte dag heeft.

Wil je een succesvolle leraar zijn of worden?

Dan is goed om daar voor open te staan. De bovenstaande eigenschappen geven je de mogelijkheden om dat te worden.
Daarnaast is het heel goed om bij succesvolle leraren eens te gaan kijken. Praat met hen. Durf jezelf kwetsbaar op te stellen. Blijf niet
handelen uit routine. Ga te rade bij dergelijke collega’s.

Stel bovenal de leerling boven de administratieve rompslomp. Praten over kinderen is belangrijker dan vergaderen. En durf ook eens tegen de stroom in te roeien. 

En … je hoeft echt niet in korte tijd dit alles te realiseren. Neem de tijd ervoor.
Herken je jezelf in ‘de succesvolle leraar’, wees dan collegiaal en geef je tips door. Help je collega’s en geef hen eveneens de kans en de
mogelijkheden zich te ontwikkelen en te groeien naar een succesvolle leraar. Daar varen niet alleen je collega’s wel bij, maar juist ook de
leerlingen. Dat maakt je een succesvolle leraar!

Ik ben benieuwd, want voel jij jezelf een succesvolle leraar in het onderwijs? Reageer en geef door. 

Print Friendly, PDF & Email