11 super tips voor een goede start

11 Super Tips om het schooljaar goed te starten

De laatste week van de zomervakantie is voor een deel van ons land aangebroken. Niet zoals velen denken dat een leraar in het basisonderwijs zes weken niets doet. De laatste week worden allerlei voorbereidingen getroffen om een goede start van het schooljaar te realiseren. Of zelfs nog eerder. Als juf of meester hoop je dat alle spullen er zijn, dat je lokaal schoon is. Het inrichten kan beginnen, de voorbereidingen om de nieuwe groep te ontvangen zijn gestart.

Een goede start van het schooljaar

In de voorbije weken heb je tijdens de vakantie de nodige rust gevonden. Je kon afstand nemen. Je hoofd is weer leeg genoeg en je bruist van energie. Door de corona tijd van de laatste maanden was alles hectisch en onwerkelijk. Maar nu hoop je op een normale start van het nieuwe schooljaar.  

Toch kan ook het nieuwe schooljaar al heel raar starten. Zo was er misschien een ernstigestart schooljaar gebeurtenis in je eigen gezin, familie, of binnen je schoolgemeenschap tijdens de vakantie.  Of je bent ziek geweest, of één van je huisgenoten, hopelijk niet door corona.  Er is wat met je school gebeurd, bijvoorbeeld brand, of je lokaal is niet schoon en de nieuwe spullen zijn er nog niet. Allemaal zaken die je zo mooie geplande start in de war kunnen schoppen.

Of opeens is je duo-partner weg, of langdurig afwezig door ziekte. Misschien voeren op dit moment bestuurlijke perikelen de boventoon op je school. Of dreigt er een fusie.

Dan moet je stevig in de schoenen staan om een lekkere start te maken. Eigenlijk begin je dan al met een achterstand, of met extra ballast. Tel daar dan nog eens de ongenuanceerde mening van je omgeving, politici en andere deskundigen op. En dan wordt er gewoon verwacht, dat je stinkend je best doet. Je niet zeurt over minder vakantie, of je afgepakte bapo-dagen. Fijn zo’n goede start van het schooljaar.

11 Super Tips om het schooljaar goed te starten

Ondanks dat alles, stap je met je collega’s met veel energie en frisse moed het nieuwe schooljaar in. Je wil je kinderen alles geven, wat ze nodig hebben. Dat is wat jou aanspreekt. Dat geeft je energie. Kennis en vaardigheden aan hen meegeven, waar ze later wat aan hebben.
Daarom hier 11 super tips om het schooljaar goed te starten

 1. Laat de leerlingen jou kennen, durf te laten zien wie je bent, durf je kwetsbaar op te stellen
 2. Regels prima, maar beperk ze tot vijf en bespreek ze met je groep
 3. Ontvang de kinderen bij de deur, begeleidt ze na de les naar buiten,
 4. Praat met je leerlingen, maar speel er ook eens mee tijdens de pauze
 5. Zorg dat je ze echt kent, hun vragen en talenten, verdiep je in hun thuissituatie
 6. Neem de overdracht serieus en ga niet alles overdoen, wat je collega van vorig jaar al had ontdekt
 7. Leg ’s avonds alles klaar voor de volgende dag, een goede voorbereiding en organisatie zijn onmisbaar
 8. Evalueer vrijdags de week met je groep (wat ging goed, wat vond je moeilijk, wat vond je vervelend, wat had ik als juf/meester beter/anders kunnen doen?
 9. Beloon de groep met leuke activiteiten, als ze hard gewerkt hebben
 10. Wees bereikbaar voor ouders, maar geef ook duidelijk je grenzen aan
 11. Denk er aan: het kind is belangrijker dan de administratie

De Gouden Tip van dit alles

Na het kind en de groep kom jij als eerste. Jij bent de spil waar alles om draait. Jij wil er altijd zijn voor alle kinderen van je groep. Je maakt geen onderscheid en hebt geen voorkeur voor bepaalde leerlingen. Want jij bent een professional met verstand van zake. Wees trots op jezelf en straal dat ook gewoon uit. Want jij mag er als leraar zijn. In de corona tijd heb je laten zien, wat je allemaal extra hebt gedaan voor je klas en je team. Dus succes dit schooljaar. 

Print Friendly, PDF & Email