anderhalve meter samenleving

Dankzij de anderhalve meter samenleving die streng geadviseerd wordt door deskundigen en het kabinet, leven we tegenwoordig op sociaal gewenste afstand. Social distancing heet dat deftig. Of gewoon in plat Nederlands: blijf uit de buurt.

Aanleiding en gevolg

De aanleiding van de anderhalve meter samenleving is de uitbraak geweest van het corona virus in februari. Nog onbewust van alle gevaren vierde men in Brabant en Limburg uitbundig carnaval. Anderen deden zich tegoed aan schnaps en chianti in Oostenrijkse en Italiaanse bars in skigebieden. Men nam terug gekomen in Nederland niet alleen leuke herinneringen mee. 

Door de escalerende besmettingen van het virus nam de bezetting van de IC-s schikbarend toe. Zelfs zo erg dat men, hoewel men nog steeds dat ontkent, keuze moest maken tussen jongeren en 70 plussers. Ook verzorgenden in verpleegtehuizen en de thuiszorg bleven verstoken van de nodige hulpmiddelen.
Er was maar één oplossing: een intelligente lockdown met de anderhalve meter samenleving,

Wat kun je zelf in de anderhalve meter samenleving

Zelf heb ik lang nagedacht over de anderhalve meter samenleving.
Hoe kan ik zelf ervoor zorgen dat ik die afstand houd? Ik moet zeggen, dat was niet gemakkelijk. Uiteindelijk heb ik gewoon naar de praktijk van alledag gekeken en mijn ogen goed de kost gegeven.
Zo kwam ik tot de volgende 10 tips voor de anderhalve meter samenleving:

  • Neem altijd een wandelstok, of nordic walking stick mee.  Hiermee kun je de afstand tot anderen rondom jezelf goed waarborgen. Een beetje rond zwaaien doet wonderen.
  • Ga wandelen met een rollator of geleend winkelwagentje van de plaatselijke supermarkt. Hiermee kun je mensen aan de kant houden, of indien nodig weg duwen.
  • Zit thuis alleen maar aan een ronde tafel met een doorsnee van minimaal 1,5 meter. Hierdoor zorg je dat je alleen over het eten hoest en niet op je huisgenoot.
  • Plaats plexiglas in de auto, zowel voorin als achterin, afhankelijk van het aantal personen, dat in de auto zit.
  • Ga je fietsen op een tandem, of duofiets, bevestig dan plexiglas op de tandem, of duofiets. Misschien een ruitenwisser plaatsen is geen overbodige luxe.
  • Eet elke dag minstens 5  eieren. Hierdoor zorg je door je winderigheid voor minimaal anderhalve meter.
  • Neem of huur een valse hond om mee te wandelen. Houd hem wel aangelijnd. Maar het is ideaal om anderen en met name kinderen van je weg te houden.
  • Ga vooral raar lopen. Veel mensen zijn daar huiverig voor. Hierdoor zorg je voor voldoende afstand.
  • In uiterste gevallen kun je Gilles de la Tourette fingeren. Het is wel een ultiem middel, maar het zorgt ervoor dat mensen niets meer durven te doen. 
  • En tenslotte doe geen airco aan thuis en in de auto. Want de coronaatjes verspreiden zich graag door de lucht.

Toekomst anderhalve meter samenleving

Eerst was ik best huiverig over al deze maatregelen van het kabinet. Maar nu zes weken verder vind ik het niet meer zo raar. Ik begin er aan te wennen. Op zich is het wel eens lastig: degene die je wilt knuffelen, of de schouderklop die je wilt uitdelen. Aan de andere kant heeft het zeker ook voordelen. 
Gelukkig geen drie zoenen meer op allerlei onbekende en bekende wangen. Geen kleffe handen, waarvan je denkt: waar zaten die het laatst?
Of van die bankschroeven, waardoor je meteen naar de fysio moet, die helaas gesloten is. Maar hoe zit het dan met de groepsimmuniteit?
Ik wens je veel succes met deze tips. Heb je zelf nog tips, laat het me even weten.

Vast bedankt.

Print Friendly, PDF & Email