corona maatregelen kabinet

Dinsdag 21 april heeft onze premier in een haast epische persconferentie het volk meegedeeld wat de plannen zijn. Jaap van Dissel (RIVM) was daar ook bij. Hieronder een kritische blik op de corona maatregelen kabinet: zin of onzin?

Corona maatregelen kabinet up-date

Het zou te ver voeren om alle corona maatregelen kabinet van 21 april 2020 hier te noemen. Daarvoor verwijs ik naar de link hierboven. 
Het meest in het oog springend zijn de corona maatregelen kabinet om van 11 mei alle basisscholen en scholen voor speciaal basisonderwijs open te stellen. Ook mogen de BSO’s weer open vanaf die datum. 

Ik vind dat een hele kluif voor het onderwijzend en ondersteunend personeel. 
Natuurlijk stellen velen dat personeel in de gezondheidszorg al maanden gewoon door werkt. Maar zij dragen beschermende kleding en worden getest op het corona virus. 

corona maatregelen kabinet

Werk je in de ouderenzorg, dan heb je de laatste maanden pech gehad, want dat gold dan niet voor jou. Want uiteindelijk gaat het om geld. En een IC is hipper dan een verpleegtehuis.
En nu wordt het personeel in het onderwijs bloot gesteld aan een gevaarlijk experiment. De 1,5 meter economie gaat in een school al helemaal niet op. Want rondom een kind een vrije zone van 1,5 meter betekent in feite een vrije contactloze ruimte van 2,25 vierkante meter. Is dat zinvol?

Tandartsen en dergelijke wel open

In al haar wijsheid heeft het kabinet besloten dat tandartsen en dergelijke wel weer open kunnen. Maar kappers en masseurs moeten de tent nog dicht houden. 
Ik heb het idee, dat men met twee maten meet. Een kapper zou prima alle veiligheidseisen in acht kunnen nemen zonder dat dat gevaar oplevert voor de klant.

Sportverenigingen mogen ook weer de deuren open gooien. Kinderen onder 12 jaar mogen weer voetballen, turnen of tennissen. Maar hoe moet dat?
Voetballen zonder bal, of ieder zijn eigen bal? En wat te doen met twee gelijke ballen?
Hockey spelen met een stick van minimaal 1,5 meter, of tennissen met een extra grote racket? 
Dan kun je beter biljarten met een flinke keu. 
Of je uitleven aan een flipperkast

De horeca mag niet open

Op zijn zachtst vind ik dat vreemd. Bij ons zijn diverse ijssalons open en kun je bij de fritesboer afhalen en/of bestellen. Men houdt zich keurig aan de regels en dat levert geen problemen op.
Laat horeca ondernemers zelf bedenken hoe ze de problemen oplossen en beloon creativiteit. Gewoon voldoende afstand tussen bezoekers en personeel en een beperkt aantal mensen binnen en op de terrassen.

Zin en onzin maatregelen?

Zoals het kabinet heeft voor gesteld hoe dat in het basisonderwijs  moet, roept op zijn minst vragen op. 
Ik zag al scholen die een spuug en kuch scherm rond een kind neer zetten. Ik zou dat eerder om de leraar plaatsen.
Zoals ik al in een eerdere column noemde, valt of staat de verspreiding op een school met de schoonmaak ervan. En juist dat is vaak ondermaats.

Kinderen, zoals Jaap van Dissel aangeeft, vormen geen gevaar. Misschien heeft hij geen kinderen, of is hij al lang vergeten hoe kinderen zijn en spelen. Kinderen wassen niet constant hun handen, hoesten niet in de binnenkant van hun elleboog en trekken juist elkaar aan in plaats van afstand houden. Maar Jaap van Dissel vertrouwt er op dat hij immuun is. Ten eerste omdat hij bij het RIVM werkt. Helaas slaat dat instituut ook nog wel eens de plank mis. Ten tweede omdat hij niet kaal is en een baard draagt. Nee, het RIVM geeft mij niet echt veel vertrouwen. Denk nog eens even aan hun berekeningen rond de stikstofcrisis.

Corona maatregelen kabinet zin of onzin?

Voor mijn gevoel zijn lang niet alle maatregelen zinvol. Geef de bevolking meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. De meesten kunnen prima zelf bepalen hoe ze omgaan met de verplichte maatregelen. Dat merkten we afgelopen maanden wel. En straf bij overtreding van de basisregels fors. Een boete van minimaal € 1000 is dan op zijn plaats.  En etablissementen, die zich er niet aan houden, worden per direct voor een half jaar gesloten. Ik wil wedden dat eigenaren en uitbaters keurig met de regels zullen omgaan. Kabinet, laat mensen weer zelf nadenken! 

 

Print Friendly, PDF & Email