Herfst op Texel

Al heel wat jaren komen we op Texel. Soms enkele keren per jaar. Komen duizenden toeristen vooral in de zomer, wij gaan graag in de rustige periodes. De lente en de herfst zijn dan periodes bij uitstek om dit grootste Waddeneiland te bezoeken. Herfst op Texel puur genieten.

Herfst op Texel puur genieten

Het eerste wat je doet, als je aankomt op Texel is om naar het strand te gaan. Lekker doorwaaien en kuieren over het strand. Of even op een duin staan en kijken naar de golven, die maar blijven komen. Of je gezicht wenden richting de Wadden en het duinlandschap overziend.

Maar er is zoveel meer. De duinen zijn al heel bijzonder. Het landschap achter de duinen is zo bijzonder en divers. De Slufte Vallei mag je niet missen. Maar dat geldt ook voor de oostkust met haar polderlandschap en veenplassen. Talrijke vogelsoorten vinden hier hun voedsel.

In het zuidelijke gedeelte kun je wandelen naar de Horsmeertjes. Omgeven door een prachtig gebied met bijzondere plantensoorten en struiken, zoals de duinroos, duindoorn en andere groeiers en bloeiers.

Herfst op Texel kleuren en geuren

Het grote eiland kent ook een aantal mooie bossen. In de herfst is het bos een waar kleurenpalet. Eikenbladeren, beukenbladeren en dergelijke spelen met hun herfsttinten in het bos en rond de paden.

Maar de zee, het strand en de duinen zijn toch de grote trekpleisters. Elk moment van de dag weer anders. Geen mens kan de natuur evenaren. 

PHOTO_20201121_144620

Herfst op Texel

Waaiend zand
vervagende voetstappen
zilte luchten

wakend de duinen
scherp turend
naar de golven

uitbundig de bossen
met alle kleuren
van het natuurpalet

traag het water
het riet wuivend
in de meren in het oosten

ganzen gakkend
eenden kwakend
spelen langs de wolken

zo is de herfst op Texel
ontsnapt aan de spanning

puur genieten
voor mens en natuur

Kijk hier ook eens op de Waddengedichten van mij. 

 

Print Friendly, PDF & Email