Gedichten en gedachten over de Veluwe, Wadden en Natuur van Dichter bij de Natuur

Lintjesregen 2020 voor corona helden

Elk jaar vindt in april de zogenaamde lintjes regen plaats. Maar dit jaar is alles anders dan anders. Geen lintjes voor jan en alleman. Maar lintjesregen 2020 voor corona helden. Dat lijkt me niet meer dan normaal.

Half Nederland werkt thuis, of heeft zich op het opvoeden en klussen geworpen. Maar duizenden mannen en vrouwen werken keihard in de frontlinie in de strijd tegen corona. Dus zij verdienen het: lintjesregen 2020 voor corona helden! 

Lintjesregen voorgaande jaren

Als je kijkt naar voorgaande jaren, dan werden lintjes uitgereikt voor allerlei onnozele dingen.

Zo werd in Den Haag ene Wolbert Smijtinga (69 jaar) geridderd vanwege zijn inzet voor het buurthuis “De Kliko”, waar hij al zo’n vijftig jaar als vrijwilliger werkzaam is.
In Wijk bij Duurstede werd mevrouw Alie Paardekop-Heijkamp geridderd vanwege haar langdurige functie als toiletjuffrouw op de plaatselijke veerpont over de Lek.
Jan Kwabbernoot ontving de versierselen van Ridder in de Orde Oranje Nassau geheel onverwacht. Hij was zelfs niet bij zijn eigen uitreiking. Dit vanwege zijn veertig jarig jubileum bij de fabriek, waar men de versierselen voor de diverse ordes maakt.

corona helden

Nog meer zinloze lintjes

In Polsbroek ontving het gehele plaatselijke dameskoor “Nut en Genoegen” een ridderorde vanwege het feit dat het koor als enige in Nederland is staat was gebleken geen cd te maken. Zeker een prestatie van formaat.
In Tuitjehorn werd Ate Gratema blij verrast, toen hij uit bed gehaald werd om vervolgens naar het Gemeentehuis te worden gebracht, waar hij tot ridder werd geslagen in de Oranje Nassau vanwege zijn inzet en betekenis voor de regionale duiven fokvereniging ‘De Dolle Duiventil’.

Verbazingwekkende lintjes
Dit alles verbaast mij wel. Ik mis de echte helden. Ik bedoel dan de ware helden. Mensen die met gevaar voor eigen leven zich hebben ingezet voor anderen. De ene man die het leven redde van een drenkeling, of die twee jongens die een ander kind uit een vijver redden. Of dat meisje dat ervoor zorgde, dat een ruzie die zou uitmonden in zinloos geweld, wist te sussen. Of die onbekende man, die een gegijzelde wist te redden uit de hand van terroristen.

Mijn opa was een held

Op zo’n dag denk ik aan mijn opa, die wegens zijn verzet tegen de bezetter jaren na de oorlog een lintje kreeg. Of mijn oom, die door zijn werk in het Verzet, diverse onderscheidingen in ontvangst mocht nemen.
Dat zijn voor mij ware helden.

Lintjesregen 2020 voor corona helden

Dat zijn voor mij ware helden Ik denk dat het wordt dat de overheid dit serieus neemt. Ik denk aan allen die in de frontlinie van de strijd tegen corona zich een slag in de rondte werken. De doctoren, verplegers en verzorgenden, die hun eigen gezondheid in de waagschaal stellen. Ik denk aan al die medewerkers van supermarkten, apothekers en andere winkels, die voor ons aan het werk zijn.

Ik denk aan al die chauffeurs, die de voorraden aanvoeren, zodat wij eten en drinken thuis hebben. Ik zie tegenwoordig veel mensen in gele hesjes. Maar zij dragen die die waardig en totaal anders dan die we van een half jaar geleden nog kennen. Daarom zou ik zeggen: geef de lintjes aan die mensen. Zij zijn de ware helden!
(zie ook: https://coronagedicht.nl )

Print Friendly, PDF & Email

Volgende

Basisscholen op 11 mei open : 7 onmogelijkheden

  1. Pjotr

    Mooi stukje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik op akkoord als je geen bezwaar hebt. Of kies anders voor geen cookies. Voor de privacy policy zie onder aan deze website in de footer.

View more
Akkoord