Lintjesregen: ere wie ere toe komt
De laatste tijd is het weer minder goed en nogal kouder geweest dan we gewend zijn in april. Zeker zo rond Koningsdag is er vaak een lekker oranje zonnetje. Af en toe een buitje kan, maar dat blijft dan meestal wel binnen de perken.

Echter dit jaar wordt april gekenmerkt door ongekend lage temperaturen. Alleen deze week hebben we een paar aardige dagen. Maar op Koninsgdag wordt het niet best, naar verwachting veel regen. Lintjesregen: ere wie ere toe komt misschien discutabel.

Geen dorp of stad blijft gespaard van deze neerslag. Hoewel de intensiteit zeker per gemeente verschillend zal zijn,  is de kans op buiigheid dit jaar wel erg groot. En ik doel hier dan vooral op de lintjesregen van dinsdag 27 april. We zouden bijna naar drastische maatregelen grijpen. Hier en daar moet zelfs beperkte dijkbewaking ingeroepen worden.

Lintjesregen: ere wie ere toe komt in corona tijd

Hoewel het KNMI geen waarschuwingen voor dinsdag afgegeven heeft, zal blijken dat de deskundigen zich ernstig hebben vergist. Menig burgemeester ziet zich het water naar de lippen stijgen. Dinsdag 27 april wordt het resultaat breed uitgemeten in de landelijke en regionale pers. Met naam en toenaam worden de nationaal en plaatselijk bekende Nederlanders genoemd met de toevoeging van de aard van het lintje.

Zo werd in Den Haag ene Wolbert Smijtinga (69 jaar) geridderd vanwege zijn inzet voor het buurthuis “De Kliko” , waar hij al zo’n vijftig jaar als vrijwilliger werkzaam is. In Wijk bij Duurstede werd mevrouw Alie Paardekop- Heijkamp geridderd vanwege haar langdurige functie als toiletjuffrouw op de plaatselijke veerpont over de Lek.

Jan Kwabbernoot ontving de versierselen als Ridder in de Orde Oranje Nassau geheel onverwacht. Hij was zelfs niet bij zijn eigen uitreiking. Dit vanwege zijn veertig jarig jubileum bij de fabriek, waar men de versierselen voor de diverse ordes maakt. In Polsbroek ontving het gehele plaatselijke dameskoor “Nut en Genoegen” een ridderorde vanwege het feit dat het koor als enige in Nederland is staat was gebleken geen cd te maken. Zeker een prestatie van formaat.

In Tuitjehorn werd Ate Gratema blij verrast toen hij uit bed gehaald werd om vervolgens naar het Gemeentehuis te worden gebracht waar hij tot ridder werd geslagen in de Oranje Nassau vanwege zijn inzet en betekenis voor de regionale duiven fokvereniging.

Ik mis de echte helden

Toch verbaast mij dit alles wel. Want hoewel er enkele duizenden lintjes werden uitgereikt, mis ik de echte helden. Niet de mensen die veel goeds doen, of wat extra toevoegen aan de eigen omgeving. Nee, ik bedoel dan de ware helden. Mensen die met gevaar voor eigen leven zich hebben ingezet voor anderen. De ene man die het leven redde van een drenkeling, of die twee jongens die een ander kind uit een vijver redden.

Of dat meisje dat ervoor zorgde dat een ruzie die zou uitmonden in zinloos geweld wist te sussen. Of die huisvrouw die zich al meer dan dertig jaar inzet voor haar gezin en zichzelf wegcijfert.

Ik denk dat het tijd wordt dat men duidelijker omschrijft wanneer men een lintje verdient. Zoiets moet alleen gegeven worden aan personen die hun eigen toekomst, welzijn of leven in de waagschaal zetten. Anders verwordt een dergelijke mooie onderscheiding tot een versiersel dat nog minder inhoudt dan een medaille bij de avondvierdaagse, de echte Vierdaagse en Elfstedentocht uitgezonderd. 

Gaan we die laatste kant op, dan lijkt het me handiger om alle pasgeborenen alvast een lintje mee te geven, zodat ze later dit niet meer hoeven te ontvangen. Wat dat betreft zou het voor mij in het vervolg op 26 april wel droger mogen worden: in ieder geval geen regen, maar hier en daar een drupje, maar dan wel op de juiste plaats.

 

Print Friendly, PDF & Email