Moreel verval in Corona Tijd
Moreel verval in Corona tijd

Dit jaar staat in het teken van het Moreel verval in Corona Tijd. Kijk naar de anderhalve meter, gedrag van verkeersdeelnemers en mattende figuren en demonstranten. De jeugd heeft geen respect meer voor gezag, overheden en vrijheden zeggen velen. Juist een goede morele opvoeding en houding zijn nodig om de vrijheid met een hoofdletter in stand te houden.

Maar is dat wel zo? Ik vind het gemakkelijk gesteld. Ook anderen zondigen zich aan geweld, agressie en dergelijke. Moreel verval in Corona tijd neemt alleen maar toe. Zeker is het zo, dat verdraagzaamheid en respect naar de ander heel erg belangrijk zijn. Ook moeten we de verantwoordelijkheid nemen om de verworven vrijheden te waarborgen voor nu en voor de toekomst. Maar ligt de oorzaak van het moreel verval wel bij de bevolking? Zeker niet in algemene zin. Altijd zijn  er mensen die het nodig vinden hulpverleners lastig te vallen, conducteurs te slaan en te bedreigen, medescholieren in elkaar slaan, of een sneeuwbal gooiend kind met harde hand te straffen. Is dat dan het bewijs, dat het morele verval veroorzaakt wordt door de bevolking? 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Het is een oude wijsheid dat een goed voorbeeld meestal goed doet volgen. En volgens mij ligt het daar aan. Te vaak worden we geconfronteerd met voorbeelden van moreel verval. Niet begaan door de gemiddelde Nederlander. Veroorzakers zijn politici, bobo’s, bestuurders, ja zelfs ministers en andere bekende Nederlanders in openbare functies. Juist in deze tijd lijkt het Moreel verval in Corona tijd vooral bij de upper class zich voor te doen:

  • een minister die de Kamer verkeerd voorlicht (is gewoon liegen) en er mee weg komt
  • een premier die van alles belooft (MH17: “De onderste steen moet boven komen.”), maar die beloftes niet na komt
  • een koning die een pilsje drinkt met een dictator (Poetin), zelf lekker met zijn gezin op vakantie gaat, terwijl de rest van het volk thuis moet blijven, een duur speedbootje koopt voor 2 miljoen euro (op kosten van de belastingbetaler)
  • topbestuurders die in tijden van recessie miljoenen verdienen en in Corona tijd steun van de Overheid in eigen zak steken
  • gemeenteraadsleden en kamerleden die financieel sjoemelen met bonnetjes
  • regeringen die zaken doen met landen die de mensenrechten schenden
  • voetballers, die protesteren rond BLM, maar wel lekker straks aan het WK voetbal mee doen in een land waar de mensenrechten met voeten worden getreden
  • ministers die zich niet houden aan de corona maatregelen en vervolgens er mee weg komen 

En zo zou ik dat lijstje nog langer kunnen maken. Want dagelijks lees je weer iets, waarvan je tenen omkrullen in je schoenen. Maar vervolgens wel het volk oproepen om stringent de corona regels te volgen. En overtreders ervan toespreken, alsof het onbeholpen idioten zijn. Respect!

Toekomst van de moraal

Het morele verval in Corona tijd kan dus alleen maar tegen gehouden worden door de bevolking zelf. Elke Nederlander heeft daar de middelen voor. Maar het zou nog beter zijn, als de mensen, die hier boven worden genoemd, daar een goed voorbeeld van zijn. Voor een eerlijke minister wil je wat doen, voor een oprechte en betrouwbare bestuurder heb je respect. Voor een regering die opkomt voor de zwaksten in de samenleving wil je wat doen. Voor sporters, die duidelijk hun geweten laten spreken, heb je respect en waardering. Een koning die in zijn daden laat zien, dat hij begaan is met zijn volk, wordt op handen gedragen. 

Het corona virus is een rot virus. Maar in tijden van oorlog, of grote moeilijkheden, leer je je beste vrienden kennen. Dan komen de beste, maar ook de slechtste eigenschappen van de mens boven. Juist leiders en bestuurders kunnen pas echt een beroep doen op het moreel besef van de bevolking, als ze zelf goudeerlijk en oprecht zijn. Nu wordt er teveel en te gemakkelijk gespeeld met mensenlevens. Te triest voor woorden.

Print Friendly, PDF & Email