Nieuwe beeldenstorm

Sinds de BLM protesten zijn begonnen, lijkt het of niets meer heilig is. De corona maatregelen worden door duizenden demonstranten aan hun laars gelapt. Mensen die een andere mening zijn toegedaan worden beschuldigd van racisme. Zwarte Piet zal zeker niet meer in ons land verschijnen. En sinds kort moeten standbeelden van historische figuren het ontgelden. De Nieuwe Beeldenstorm is begonnen. Blijft het hierbij, of gaat Rembrandts Nachtwacht er ook nog aan? En hoe oprecht is de overheid nog, die dit allemaal toelaat? 

Nieuwe Beeldenstorm breekt uit

Na de weken vol met anti-racisme demonstraties in ons land moeten nu beelden en gebouwen met een historisch verleden het ontgelden. Werden in Engeland enkele beelden van hun voetstuk gelicht en in het water geworpen, is in Nederland ook dit gedrag gekopieerd. Elke keer verbaast het mij hoe origineel wij Nederlanders zijn.

Niet alleen BLM staat achter dergelijke acties. Ook de ‘Helden van Nooit’ dragen letterlijk en figuurlijk hun steentje bij. Deze laatste actiegroep kende ik nog niet. Ik dacht eerst dat ze waren van ‘Het Land van Ooit’. Maar zover ik weet, is dat al jaren failliet.
Nee, deze notoire club van heiligen heeft al het beeld van Pim Fortuin ontwijd. Ook een gebouw besmeurden ze met rode verf. En zover ik kan inschatten, kunnen we van hen nog meer leuks verwachten. Begrijpelijk, want wat moet je doen als je zo verveelt? Sissen naar vrouwen? Dat mag niet meer. Bejaarden pesten? Wordt niet meer gepikt. 

Samen met allerlei linkse activisten clubjes en met KZOP, Stop Blackface wordt het druk om actie te voeren. Misschien wel te druk. Het lijkt me handig dat deze lieden afspraken maken wanneer wie wat doet. 

Weg met alle kunst en cultuur

Wat moeten we ook met het beeld van Michiel de Ruyter? Dat was ook geen lekkertje. Heeft heel wat Engelsen over de kling gejaagd. Dat geldt in wezen ook voor al die andere beelden zoals die rond de Hofvijver in Den Haag staan. Misschien moet het beeld van Wilhelmina wel verwijderd worden, omdat ze vluchtte naar Engeland? En wat dacht u van het beeld van Bartje (Drente)? Die was zo racistisch ‘Ik bid niet voor brune bonen.’ Dat kan echt niet. 

Moeten we ook niet schoon schip maken met al die prachtige kastelen en buitenplaatsen? De vroegere eigenaren hebben dat geld misschien ook wel op oneerlijke wijze verkregen?
En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle grachtenpanden in Amsterdam. Die zijn tenslotte veelal gebouwd met bloedgeld. Gewoon allemaal slopen en flats neerzetten zoals die ook staan in de Bijlmermeer.
Inclusief het pand waar burgemeester Halsema in woont. Misschien vinden de slopers nog meer illegale spullen.

Van mij mag men ook wel eens kritisch kijken naar de schilderijen van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Als er in de Gouden (Zeventiende eeuw voor de muggensifters) Eeuw zoveel geld betaald werd voor dergelijke prenten, moet men zich serieus afvragen of dat geen bloedgeld was. 

Wanneer wint het verstand van de emotie?

En dan al die foute straatnamen. Weg ermee! De Coentunnel wordt de Bolletjestunnel. De Piet Heinstraat heet straks de Bouterseallee. De Paul Krugerweg wordt de Akwasistraat. En het Zwarte Water wordt de Rode Zee. Zo stoten we niemand meer tegen het hoofd, toch?

Ik vraag me serieus af, wanneer dit alles op houdt. Of gaan we met z’n allen bergafwaarts?
Door standpunten zo hard in te nemen is de weg vrij voor polarisatie. Met alle gevaren van dien. 
Door te activistisch en zo rigide op te treden maken we de weg vrij voor een dictatuur. De dictatuur van een minderheid. In de geschiedenis kunnen we zien, wat daar van komt.

Nieuwe beeldenstorm is stilte voor de storm

We zijn niet meer in staat om te luisteren naar elkaar. We willen alleen nog maar het gelijk aan onze kant hebben. Misschien wordt het tijd om te stoppen met dergelijke uitzichtloze acties en discussies. 

Of willen we na de nieuwe beeldenstorm straks ook vernietiging van de kunst (denk aan IS)? En gaan we uiteindelijk ook over op boekverbrandingen en dergelijke? Wat zal daarna de volgende stap zijn?

Helaas kijkt Den Haag weg. Geen kabinet die dit veroordeeld. Dat doet me denken aan de tijd van de gebroeders De Witt. Zonder in te grijpen werden zij gruwelijk vermoord door actiegroepen. Of ik denk aan onze overheid in de Tweede Wereldoorlog, die stilzwijgend mee werkte aan de Jodendeportaties. Shame onyou!

Print Friendly, PDF & Email