Oranje spelers boycotten VI

Wereldnieuws: Oranje spelers boycotten VI. Dit vanwege de grap, of satirische opmerking van Johan Derksen. Uitgelokt weliswaar door Wilfred Genee, die de rol van Judas speelde. De kogel is door de kerk: Oranje spelers pikken het niet meer. Is dat stoer of is geld toch belangrijker.

Johan Derksen in de val gelokt

Sinds de protesten van BLM die ook in ons land navolging vonden, lijken de standpunten te verharden. Het lijkt niet meer goed mogelijk om in een open gesprek elkaars standpunten te horen. De één na de ander springt als een bok op de haverkist. De tenen van ons lijken opeens vreselijk kort te zijn.

De ‘grap’ was een foto die Wilfred liet zien met daarop een zwarte piet bij een demonstratie in Leeuwarden. Johan vroeg: ‘Is dat soms Akwasi?’
Al snel reageerden velen negatief op deze opmerking. Sommigen konden wel de humor ervan inzien. Tot ieders verbazing had Wilfredje ook nog twee mensen uitgenodigd, waarvan Gijp en Johan niets wisten en zo dus voor het blok gezet werden.

Op zijn zachtst gezegd een minne streek van Genee. Wel vaker heeft hij van dergelijke ondermaatse streken. Met doel om zijn tafelgenoten uitspraken te ontlokken. Ik krijg daar een Judas gevoel bij.

Oranje spelers boycotten VI

Al snel trokken Oranje spelers fel van leer tegen VI en met name tegen Johan Derksen. Bij monde van sterverdediger Van Dijk besloot men tot deze gezamenlijke actie. Andere gekleurde spelers mengden zich ook in het debat. Wat me wel opviel was dat er geen enkele blanke speler iets van zich liet horen. Of werden die de mond gesnoerd door de duur betaalde vedetten van Liverpool?

Arie Boomsma riep adverteerders op te stoppen met hun reclame rond VI. En waarlijk een aantal gaat zich hierover beraden. Ik heb het idee, dat het wel steeds gekker wordt in ons land. Meteen actie, wat weer een reactie oproept. Waarom niet eens aan tafel gaan met Gijp en Derksen. Praat met elkaar, luister naar elkaar. Dat levert meer op, namelijk wederzijds begrip en erkenning.

En Koeman, die zijn spelers zegt te steunen, kan niet veel anders doen. Stel dat hij gezegd had ‘ach, kom op, je moet niet alles zo zwart-wit zien.’Dan had hij grote problemen gehad met een deel van het nationale elftal. Hij koos gewoon eieren voor zijn geld. In 1988 veegde hij zijn billen af met het shirt van zijn Duitse tegenspeler. Over racisme gesproken.

Oranje spelers boycotten Qatar?

Als er één gebied is waar mensenrechten met voeten worden getreden en de slavernij nog steeds aanwezig is, dan is het wel in de Arabische landen. De stadions voor het komend WK in Qatar zijn met bloed gebouwd. Honderden mensenlevens heeft dat gekost. De arbeiders worden onmenselijk behandeld. Lees maar eens de rapporten van Amnesty International.

Virgil van Dijk verdient ruim 10 miljoen euro per jaar. Andere toppers verdienen ook miljoenen. Geef van dat geweldige vermogen een deel weg aan die arbeiders, die nagenoeg voor niets werken. Dan neem je racisme serieus. 

Nog beter zou zijn om het WK in Qatar te boycotten en gewoon thuis te blijven. Maar dat doen we niet. Politiek en sport moeten we dan wel gescheiden houden? En je loopt natuurlijk al die premies en bonussen mis, als je daar niet gaat voetballen. 

Oranje spelers tandeloze Leeuw

Ik wil niet stellen, dat ze hypocriet zijn. Maar miljoenen verdienen over de ruggen van anderen riekt naar zelfverrijking. En dat alleen maar omdat je leuk kunt voetballen. Als de Oranje spelers zichzelf serieus nemen en echt begaan zijn met mensenrechten en gelijkheid voor iedereen dan toon je geen woorden, maar daden. Anders degradeer je jezelf tot een tandeloze leeuw.

Print Friendly, PDF & Email