IWaarden voor nieuw Taalgebruik onzin?

Waarden voor nieuw Taalgebruik onzin?
In april van dit jaar kwam een knappe commissie met haar rapport ‘Waarden voor nieuw Taalgebruik’ naar buiten. De Code Diversiteit & Inclusie kwamen met hun aanbevelingen in Amsterdam (ja, waar anders) naar buiten.

Het moet een blue print zijn voor alle interne en externe communicatie. Iedereen kan zijn/haar communicatie daar aan toetsen. Is het correct? Dan kun je dat zo zeggen of schrijven. Zo niet, dan houd je je mond. 

Nieuwe taal kent meer dan 2 genders

Hadden we vroeger alleen maar jongens en meisjes, dames en heren, die tijd is hiermee voorbij. Het aantal soorten is niet meer op ééń hand te tellen: genderneutraal, genderfluide, genderquere en nonbinaire personen.

Ook bij officiële instanties en websites speelt men hier op in. Bij het invullen van je personalia mag je tegenwoordig je geslacht verzwijgen. Of je vult een X in. 

Met de Waarden voor nieuw Taalgebruik kunnen overheden goed mee uit de voeten: vermijdt woorden zoals wit, zwart, bruin, homo, hetro, invalide, moslim, migrant, ga zo maar door. Gender neutraal taalgebruik bepaalt straks helemaal de kwaliteit van onze samenleving. 

Dit jaar staat het  Genderneutraal Taalgebruik hevig in de belangstelling. Zo gaat de Gemeente Amsterdam haar bewoners genderneutraal aanspreken. Ook de NS, ons paradepaardje van het te dure openbaar vervoer, zal de reizigers genderneutraal toeroepen. Hierdoor hoopt men minder mensen te kwetsen. Op zich een mooi voornemen.

Maar juist het genderneutrale taalgebruik zal alleen maar leiden tot meer frustratie en misschien meer geweld. Want ik voel me dan wel gekwetst, als er omgeroepen wordt ‘Beste reizigers’, want ik voel me een man, dat wat ik ben.      

Genderneutraal Nederland opeens in

Opeens moeten alle normale mensen, de meer gangbare modellen, er aan geloven. Amsterdam gaat alle bewoners niet meer als meneer of mevrouw aanspreken. Maar die heten vanaf nu bewoner, of ouder. Vreemd, want menig bewoner, of ouder gedraagt zich daar niet na.

De NS roept niet meer door haar speakers ‘dames en heren’. Nee, dat wordt ‘ beste reizigers‘. Erg optimistisch van de NS, want dan moeten de treinen wel rijden, anders word je nooit een reiziger. Iets waar de Ierse Travellers weer niet blij mee zullen zijn.

Bekende Nederlanders haken hier handig op in. Zo gaat Famke Louise haar kind genderneutraal opvoeden. Best lastig voor het kind, als je ziet dat je moeder nogal veel botox gebruikt heeft. 

Toiletten worden eveneens al genderneutraal. Geen aparte wc’s meer voor dames en heren. Maar gewoon allemaal op dezelfde pot. Of mag ik dat niet zeggen?

Waar men nog wel mee worstelt is het invalidentoilet. Hoe krijg je dat genderneutraal? Misschien een sticker van een invalidenwagen met één wiel? Overigens is het toilet niet invalide, maar de gebruiker. Deze noem je dan rolstoel gebruiker. 

Met recht vraag ik me het nut af van  dergelijke apekool bedenkt. Waarschijnlijk enkele duur betaalde externe deskundigen, die ingehuurd zijn vanwege een verzoek van een enkeling, of dreinende pressiegroep. Op hun ontvangen vergoeding stond gewoon de heer, of mevrouw. 

genderneutraal bij de NS

Uit den boze en alom geweerd in ons land

Ach, de zwarte pieten discussie lijkt al weer zolang geleden. Geen haan die daar nog naar kraait. Inmiddels zijn de negerzoenen ter ziele (heten nu Buis zoenen), de Jodenkoeken verboden, Hongaarse goulash van het menu verwijderd en de Wiener Schnitzel heet weer gewoon Schnitzel. 

Maar het Engels Drop is men vergeten. Daar is zwart en wit gescheiden, soms door een kleurtje. Zwart-op-wit bestaat nog steeds. Wit en bruin brood ligt nog steeds bij de bakker. Autobanden zijn nog steeds zwart. En astronomen spreken nog steeds over een zwart gat. Het is nog niet echt allemaal unaniem geregeld. 

Genderneutraal is opmaat naar geweld

Ik vrees echter, dat deze manier van mensen benaderen uiteindelijk leidt tot meer agressie en uiteindelijk tot meer geweld. Ik word bijzonder graag aangesproken met ‘meneer’ en zeker niet met ‘bewoner’. Dan beginnen mijn handen al te jeuken.

Zelf heb ik al wat onderzoek gedaan. Zo liet Spiderman weten niet aangesproken te willen worden met Spidermens. Batman verafschuwt dat zijn naam wordt omgezet tot Batpersoon. Superman belde me, dat hij weigert zich Superorganisme te laten noemen.

In het toch al doorgeschoten onderwijs spreken we onze leerlingen dan niet meer aan met ‘beste meisjes en jongens’. Nee, dat wordt ‘beste studenten‘. Meester of juf mag dan ook niet meer. Dat worden dan gewoon lespersonen. De tuinman, vuilnisman, politieman, vakman houden op te bestaan. Vanaf nu wordt dat tuinpersoon, vuilnismens, politiewezen en vakidioot.

Voor transgenders, die zo graag man of vrouw willen worden of inmiddels zijn, is het helemaal triest. Zij worden aangesproken als mens, of persoon. Nooit zullen ze ‘meneer of mevrouw’ genoemd worden. Dat vind ik nou zo gemeen, hè.

Help ik word genderneutraal

Vanaf nu heb ik geen dochters meer, Nee, dat zijn opeens drie personen. Mijn vier kleinzonen en drie kleindochters zijn vanaf nu zeven kleinmensen. En komt er straks ook genderneutraal ondergoed? Iedereen een BH en een string met gulp?

Vanmorgen sprak ik mijn vrouw aan met ‘dag lieve persoon’. Voordat ik wist, kreeg ik een klap in m’n gezicht.
‘Ben je niet goed bij je hoofd?’ riep ze kwaad, ‘ik ben je vrouw. Als je dat na 50  jaar nog niet weet!’

Het zal me niet echt verbazen, als er over enige tijd een bijstelling komt van ‘Waarden voor nieuw Taalgebruik’ met daarin tal van aanpassingen. Zo heet Rutte straks première, zijn er geen zangers en zangeressen meer en wordt het nieuws gepresenteerd door een nieuwspersoon. En dan klagen we nog, dat migranten onze taal zo moeilijk vinden. Je zou er zwartgallig van worden. 

Print Friendly, PDF & Email