Waarom buitenspelen zo gezond isDit was een raar schooljaar. Zeker voor kinderen en ouders. Verplicht binnen blijven, thuis schoolwerk maken. En nu ouders, leerkrachten en leerlingen weer gewend zijn aan school, staat de vakantie voor de deur. Het is dan ook goed om er op uit te trekken. Graag vertel ik, waarom buitenspelen zo gezond is. Juist nu. 

Als ouder moet je investeren in je kind. Dat kun je doen door ze alles te geven, wat ze willen. Dat kan door geld te geven. Maar het beter om te investeren in interesse, zorg en aandacht voor je kind. Dan ben je als ouder veel geloofwaardiger.  Nu de vakantie weer begint, is het ontzettend mooi om daar tijd voor te hebben. Zeker na al die rare corona maanden en de anderhalve meter samenleving.

Buitenspelen vroeger cool

Vroeger en dan spreek ik over de jaren ’50 en ’60, deden we niets anders. We voetbalden op straat. Speelden stoeprandje en ’s zomers lekker badminton. Soms een hele competitie met de buurkinderen. We speelden cowboy en indiaantje, zonder dat er anti-racisten zich er mee bemoeiden. We speelden met iedereen, ongeacht ras, stand, of geloof.

In de herfst maakten we bladerhuisjes. Soms had je een hondendrol tussen het blad. Ach, wat gaf dat. De meesten van ons waren immuun voor dergelijke kleinigheden. Of we gingen ‘mesje pingelen’ in het zand. Geen agent die toen dat zakmesje invorderde. 

’s Winters was het helemaal pret: sleeën achter de enige auto in de straat, sneeuwbal-gevechten, samen iglo’s bouwen, of gewoon sneeuwballen door geopende ramen naar binnen gooien.
Met Oudjaar was het helemaal feest: dan gooiden wij, de Roomse en Protestantse jeugd rotjes en gillende keukenmeiden naar elkaar. Op Nieuwjaarsdag voetballen met oude harde oliebollen. We konden met alles spelen. 

Buitenspelen tot het avondeten

Meestal was ik te laat voor het eten. Dan hoorde ik regelmatig mijn moeder roepen: “Peet, thuis komen, eten!”
Ik had niet eens tijd voor huiswerk, of clubs. Nee, de straat, de buurt, het schoolplein, het waren de plekken, waar je veel leerde en sociaal gevormd werd. En altijd buiten.

Mijn moeder had het liefst, dat ik zoveel mogelijk een korte broek droeg.
“Want”, zei ze, “een gat in je been groeit tenminste dicht en een gat in je broek niet.”

Waarom buitenspelen zo gezond is 

Met recht waren dat nog eens tijden. Daarom heb ik wel medelijden met de jeugd van tegenwoordig. Als ze buiten spelen, hebben ze weinig ruimte door alle geparkeerde auto’s. Spelen op straat is vaak levensgevaarlijk. Daarnaast zitten de agenda’s van onze kinderen vol gepland. Of het nu gaat om muziekles, zwemles, of zaken als judo, ballet, breakdance, hockey en dergelijke. De kinderen zijn na schooltijd nog steeds aan het jachten en jagen.

Thuis is de ‘benzine’ vaak op. Uit gemak grijpen ze dan naar spelletjes (tegenwoordig heten die games) op I-pad, Nintendo en computers.

Pluspunten van buitenspelen:
• kinderen ontwikkelen zich vooral door te spelen
• kinderen leren problemen oplossen
• kinderen leren communiceren en voor zich zelf opkomen
• kinderen leren emoties van andere kinderen kennen
• in de buitenlucht hebben kinderen meer beweging

Buitenspelen is investeren in je kind

Het is begrijpelijk, dat ouders tegenwoordig hun kind niet graag alleen ergens laten spelen. Dan is het beter om met ouders van vriendjes en vriendinnetjes zoiets af te spreken.
Werken beide ouders buiten de deur? Dan is er nog minder gelegenheid om buiten te spelen. Gelukkig pakt de NSO dit dan wel weer op.

Maar het is zeker de moeite waard om je kind(eren) de mogelijkheden te bieden. Is dat niet door de week, dan vooral in het weekend. Ook samen buiten spelen met je kind is goed. Goed voor het kind, goed voor jou als ouder en goed voor de relatie ouder-kind.

Als ouder moet je investeren in je kind. Wie veel liefde en zorg geeft aan zijn/haar kind, ontvangt dat later weer terug. Nu de zomervakantie voor de deur staat, moet je die tijd met je kind(eren) pakken. Trek erop uit. Ga samen spelen. Doe een speurtocht door het bos. En doe ’s avonds geen TV aan. Ga samen een spelletje doen. Juist dat zijn momenten, die later nog na glinsteren als diamanten.

Kinderen, die regelmatig buiten spelen, zijn meer tevreden, eten beter, slapen beter en ontwikkelen zich beter!  En dat is toch wat je als ouder wil?

Voor tips en spelletjes kijk eens hier.

Print Friendly, PDF & Email