wolf doodt schapen wie volgt

Wolf doodt schapen

Zo af en toe komen je berichten ter ore, dat een wolf één of twee schapen doodt. De nuchtere boer zal dat spijtig vinden. Maar houdt zichzelf in de hand. Maar deze week sloeg wel weer alles. Een lonely wolf had in Vlijmen ruim veertig schapen vermoord. Ik spreek dan niet meer van doden, maar van brute moord. Maar volgens de wet en Europese regelgeving mag de ‘dader’ niet vervolgd, laat staan gedood worden.

De wolf in Nederland

De wolf is tegenwoordig hip en in. Maar in vroegere tijden sprak men anders over de wolf. Vaak met nodige eerbied. Maar ook met angst, of grote wrok. Geen mens heeft de sprookjes gemist van Grimm of andere schrijvers. In de Wolf en de 7 geitjes komt de wolf er nog redelijk genadig af. Maar één geitje is hem te slim af en weet de rest te redden.

Zo slim zijn onze schapen tegenwoordig niet meer. Het sprookje van de Wolf en Roodkapje loopt in eerste instantie goed af voor de wolf. Nadat hij oma verslonden heeft, vergrijpt hij zich aan Roodkapje. Uiteindelijk worden beiden gered door een koene jager. Deze snijdt de wolf open, stopt stenen in zijn maag, waardoor de wolf tenslotte verdrinkt in de put. Geen enkele Europese wet hield hem toen tegen. Daar kunnen de wolfaanhangers nog eens een voorbeeld aan nemen.

Wolf doodt schapen.

De laatste weken loopt er een serie moordenaar rond in de Betuwe en Noord-Brabant, die totaal geen medelijden heeft met medebewoners van het land. Voor de eigenaren van deze dieren een afschuwelijk gezicht om ’s morgens halfdode schapen in je weiland te vinden. Sommige met een opengereten buik, doorgescheurde hals of leegbloedend. De getroffen eigenaren zijn ten einde raad. Het enige wat ze kunnen krijgen, is een enkel draadhekje. En het advies vooral niets te doen. Laat staan dat men ondersteuning of een vergoeding krijgt.

Echter zijn er ook fervente voorstanders. Zij geven met veel enthousiasme hun blijdschap weer. Als je hen er over hoort spreken, krijgen ze bijna een orgasme. Ook zijn ze heel stellig: ‘een wolf doet mensen niets, ze jagen alleen maar op dieren.’
Dat is het zelfde als de buurman met die pittbull die zegt, dat zijn hond heel lief is en nooit bijt. Totdat je in de krant leest, dat een kind ernstig is gewond door een pittbull. Wie is er nu gek?

Veel Nederlanders delen het standpunt, dat de wolf te groot is voor zo’n klein land. Er is geen ruimte voor deze killer. Voor de wolf hebben aanhangers van deze behaarde moordmachine de rode loper uitgelegd. Euforisch was men, als men zo’n beest langs de weg zag lopen. Natte dromen kregen aanhangers van de wolf als men er weer één spotte.

Mens zet natuur op het verkeerde been

Maar zoals zo vaak, blijkt ook nu weer, dat als de mens zich bemoeit met de natuur, het gigantisch uit de klauwen loopt. Kijk naar de Oostvaarderplassen. De daar uitgezette grote grazers worden jaarlijks systematisch uitgedund. Of men laat ze verhongeren. Dat heet faunabeheer. Je moet er maar intrappen.

De wolf hoort hier niet thuis. Is rond 1863 uitgestorven in ons land. Accepteer dat gewoon. Menigeen, die ik hier op de Veluwe spreek, durft niet meer te wandelen in de bossen. Afgelegen fietspaden worden gemeden. Terwijl er op dit moment al ruim tien wolven door ons land zouden struinen. Nee, het wordt tijd dat overheden terug keren op aarde en de wolf een halt toe roepen.

Misschien had drs P een vooruitziende blik met zijn lied ‘Troika hier, troika daar’. Ik wil niet door het bos fietsen met mijn kinderen en kleinkinderen en achterna gezeten worden door een stel wolven. Hard fietsend steeds een kleinkind te moeten opofferen om zelf gezond en wel in Nunspeet aan te komen, of net niet. Of kan onze koning redding brengen? Het zou mooi zijn, als hij met zijn jachtvrienden de wolven afschiet.     

Print Friendly, PDF & Email